Met enige regelmaat wordt er graan gemalen. Het meel is te koop in de molen. De Molen is meestal op zaterdagmiddag geopend.Verder hebben we een heerlijke mix voor pannenkoeken, appeltaart en worteltaart. Ook bloem is voorradig. Hier volgen nog wat recepten voor pannenkoeken, brood, kruidkoek en speculaas.
Pannenkoeken
– 500 gram meel
– 1 liter melk
– 3 eieren
– vanille suiker
– zout en kaneel
Bak ze niet te dik, ze zijn erg voedzaam.
Brood
– 500 gr bloem/meel
– 1 zakje gist
– 40 gram boter
– 10 gr zout
– 300 ml water
Wil je er nootjes of iets dergelijks door doen, neem dan ongeveer 325 ml water.
Kruidkoek
– 300 gr volkorenmeel/bloem
– 1 zakje bakpoeder
– 250 gr bruine suiker
– 150 gr rozijnen
– 50 gr boter
– ca 2 dl melk
– 1 ei
– 1 theelepel nootmuskaat
– 1 eetlepel koekkruiden
– 1 theelepel kaneel
– iets zout
Oven voorverwarmen op 175 gr. Rozijnen wellen in warm water en uit lekken. De droge ingrediĆ«nten mengen, daarna het ei erin. Al roerende de melk toevoegen tot een glad papje. Het bakblik niet verder dan 3/4 vullen. Gaar bakken in 1 – 1 1/2 uur. Als de breinaald er droog uitkomt is de koek gaar.
Speculaas
– 250 gr boter
– 150 gr bruine basterdsuiker
-100 gr boter
– 20 gr speculaaskruiden
– 1/2 dl water
– 30 gr amandel snippers
Verwarm de oven voor op 175 gr. Kneed alle ingrediƫnten, behalve de amandelen, voor het deeg onder toevoeging van water tot een soepele bal. Rol op een met boter ingesmeerd bakblik het deeg tot een lap van max 1 cm dikte. Plaats de speculaas in het midden van de oven en bak deze bruin en gaar, in ongeveer 25/30 min.