sitemap PZC - 18-01-2007

PZC - 10-05-2008

Hoedekenskerke sluit molen in haar hart

door Harmen van der Werf

HOEDEKENSKERKE - Met molens had hij niks, tot hij werd gevraagd vrijwillig molenaar te worden van de Koutermolen in zijn eigen dorp Hoedekenskerke. 'Kom maar terug als jullie de molen hebben verworven', was Mark Remmerts' reactie.

Vorig jaar mei vond de overdracht van de molen plaats aan een speciale stichting, gisteren was de officiële ingebruikname. Mark was erbij, met zijn collega Loeck Theuniss. "Ik ga naar mijn vriendin, zeg ik tegenwoordig tegen mijn vrouw, als ik naar de molen ga", zei Mark. "Ik ben gefascineerd geraakt door dat stukje oer-Hollandse techniek."


Mark is in Hoedekenskerke zeker niet de enige die in de ban is geraakt van de molen. Voorzitter Jos Roelse van stichting De Koutermolen heeft de smaak ook te pakken en als oud-directeur van de plaatselijke christelijke basisschool heeft hij zowat het hele dorp erbij proberen te betrekken. Scholieren hadden voor de officiële ingebruikname hun best gedaan op tekeningen van de molen. Gasten mocht met plakkertjes aangven welk kind de mooiste schets had geproduceerd. Vandaag zijn de tekeningen nog te zien, als de wiekendrager van 10.00 tot 16.00 uur open is voor bezoekers. In de molen is een tentoonstelling ingericht, met een computeranimatie en filmpje over de werking van de molen. De molen zal vaker open zijn. Hoedekenskerke heeft er een attractie bij, naast het oude Wienkeltje van Wullempje en het eindpunt van de Stoomtrein Goes-Borsele. Daar blijft het niet bij, als het aan Borsels burgemeester Jaap Gelok ligt. "Nu nog een veerboot in de haven", zij hij. Dat kan. In Scheveningen en Zwolle ligt nog een boot van het in 1970 opgeheven veer op Terneuzen.