sitemap Grote liefde in goede handen

PZC - 08-05-2007

Grote liefde in goede handen

door Harmen van der Werf

HOEDEKENSKERKE - Het viel Dieter Borngräber uit Stuttgart niet eens zwaar. Terwijl hij gisteren toch zijn grote liefde, de Koutermolen in Hoedekenskerke, overdroeg aan een speciale stichting. "Het is tijd en ik weet dat de molen in goede handen komt.

Slideshow image
Dieter Borngräber (links) draagt de sleutel van de Koutermolen in Hoedekenskerk over aan stichtingsvoorzitter Jos Roelse. Foto Willem Mieras ©

 

Borngräber heeft veertien jaar prima voor de molen uit 1874 gezorgd. Hij trof de grondzeiler in vervallen staat aan, na een tip van molenmaker John de Jong uit Veldhoven. Met subsidies en 'wat eigen geld' slaagde hij erin de wiekendrager maalvaardig te krijgen. "Ik ben molengek, vandaar." De laatste tijd werd het hem te veel. "Ik ben van werk veranderd en ben vaker van huis. Om dan het weekeinde ook nog weg te gaan, dat is niet goed voor je huwelijk."


Voorzitter Jos Roelse van de nieuwe molenstichting kreeg bij wijze van overdracht een grote sleutel van Dieter Borngräber. Drie vrijwillige molenaars, onder wie buurman Rienus Boogaard, zijn al in opleiding. "Kouter betekent in België iets als hoogte", vertelde Boogaard over de naam van de molen. Hij zette na de overhandiging de nog voor Koninginnedag versierde wieken in gang.


De molen gaat met de eindhalte Stoomtrein Goes-Borsele samenwerken door in het seizoen in elk geval op dinsdag open te zijn. Met Nationale Molendag is die komende zaterdag al open van 10.00 tot 17.00 uur. De stichting houdt in Hoedekenskerke een donateursactie. Roelse vol vertrouwen: "Kunnen we zien hoe de molen leeft."